Yunus Emre İstişareleri XVIII

GÜNDEM MADDELERİ

  1. Ağaç Dikme ve Yeşile Önem Verme
  2. Mevlit Kandili Etkinlikleri

 

İSTİŞARELERDEN ÇIKAN SONUÇLAR:

  1. Ağaç dikme ve yeşile önem verme konusunda aşağıdaki kararlar alınmıştır:

 

  1. Ağaç dikmenin önemi iyi anlatılmalı.
  2. Din görevlilerinin ağaç dikme ve yeşile önem verme konusunda öncülük etmeleri gereklidir.
  3. Yapılan cenaze, mevlit vb. özel toplantılarda yapılan konuşmalarda, camiinin,  ağaç dikme, yeşile önem verme, Çocuk Esirgeme Kurumlarındaki çocuklarla ilgilenme, sempozyumlar düzenleme vb. konulardaki sosyal kültürel etkinliklerine değinilerek,camiye, dine, ibadetlere karşı ilgisiz kişilerin de ilgisi çekilmeli ve böylece dinimizin güzellikleri anlatılmalıdır.
  4. Çeküd Derneği, Tema Vakfı gibi kuruluşlarla irtibata geçilip konu ile ilgili bilgi alınabilir ve ağaç dikme ve yeşili koruma gözetme konusunda uzman kişilerden faydalanılabilir.
  5. Bu kuruluşlardan ağaç, çim, vb. malzemeler temin edilebilir ve bilgilerinden yararlanılabilir.
  6. Belediyelerle irtibata geçilerek camilerin avluları, okulların bahçeleri, evlerin bahçe ve balkonları, kavşaklar ve uygun yerler gerekli işlemlerin yerine getirilmesiyle ağaçlandırılmalı. Bitkilerin dikilmesi ve büyütülmesi aşamalarının hepsinde uzmanlaşmış ya da bilgili tecrübeli kimselerden yararlanılmalıdır.
  7. Sosyal kültürel etkinliklerin hepsinde camileri ön plana çıkarmayı başarmalı ve sözü edilen konu hakkında da bu başarı yakalanmalıdır. Cemaate, halka yapılan konuşmalarda, cami derslerinde, hutbelerde yeşilliğin önemini ve ağaç dikmenin yararlarını, doğanın dengesinin korunmasını esas alan âyet ve hadislere dayanılarak, konu açıkça dile getirilmeli ve çevre bilinçlendirilmeli, harekete geçirilmelidir. Ağaç ve yeşille ilgili uygun hadisi şerifler, güzel sözler stickerlar, kartelalar düzenlenerek dağıtılmalıdır.
  8. Doğa yürüyüşüne çıkılabilir, belediyelerle birlikte hareket edilerek orman temizliği gerçekleştirilebilir.
  9.  Bütün bu konularda çocukların mutlaka işin içinde yer alması sağlanmalıdır.
  10. Okullarda “her sınıfa bir çiçek”, camiler için “her camiye bir çiçek” vb. çalışmalar yapılabilir.
  11. Çiçek dikimleri esnasında, polen içermediği için salon çiçekleri başlangıç olarak kullanılabilir.
  12. Öğrencilerin veya cemaatin dikeceği ağacın, bitkinin üzerine, yanına isminin yazılması, benimsenmesine, özenilmesine vesile olacaktır.
  13. Cemaate insanlığa bir şeyler verilecekse, herkesle irtibat halinde olunmalıdır.

 

 B.     Mevlit Kandili konusunda da aşağıdaki kararlar alınmıştır:

 

  1. Hicri ve Milâdî Takvim konusunda hitap edilen kesim bilgilendirilmeli, Rebîülevvel Ayı’nın 12. Gecesinin, 571 Senesinde Mîladî 20 Nisan olarak gerçekleştiğinin kabul edildiği konusu dile getirilip açıkça anlatılmalı.
  2. “Mevlit” ve “kandil” kavramları hakkında bilgilendirici çalışmalar ve Kandil dolayısıyla mutlaka programlar yapılmalıdır.
  3. Kandillerde cemaate toplu mesajlar, mesajlar, telefon görüşmeleri, ziyaretler vb. şekillerde ulaşılmalı. Kandil programlarında camilerde özellikle çocuklara ilahi okuma, aşır okuma,lokum, şeker, gül dağıtma vb. şekillerde görevler verilmeli ve çocukların etkinliklere katılmaları temin edilmeli.
  4.  Kandil dolayısıyla hadis stickerları ya da kartelaları hazırlanıp dağıtılabilir.
  5. Kandil vesilesiyle çevre esnafa, maddi durumu iyi olan kimselere ulaşılıp, kitaplar (ör: Namazla Diriliş vb. isimlerle kaleme alınan), bilgi mahiyetindeki broşürler dağıtılabilir.
  6. Eğer mümkün olursa, kandil programında yemek, çay vb. ikramları yapılmalıdır.
  7. Camilere, okullardaki Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi için oluşturulmuş köşelere, günün önem ve anlamını dile getiren afişler, kutlama mesajları içeren yazılar asılmalıdır.                 
  8. Mevlit Kandili programı, öncesi, sunumu ve sonrası itibariyle iyi organize edilmeli ve diğer programların cemaat ve özellikle çocuklar tarafından beklenir kılınması sağlanmalıdır.